PSİKOLOGLAR İÇİN SÜPERVİZYON’UN ÖNEMİ ( TORBALI ‘ DA BİR PSİKOLOG )



Torbalı ’da bir psikolog ‘dan herkese merhabalar;

Psikologlar ile ilgili yazımın son ayağı olan ‘’ PSİKOLOGLARIN SÜPERVİZYON SÜRECİ’’ nden bahsetmek istiyorum. Nedir bu süpervizyon ve neden bu kadar önemlidir bir psikolog için.
Öncelikle süpervizyonun ne olduğundan başlayalım. Öncelikle kelime anlamı ‘’ daha üstün bir makamca gözden geçirilme, gözden geçirme işi’’ olarak tanımlanır ve esasında bu bir hukuk terimidir. Ancak zaman geçtikçe kelime anlamındaki mantık nedeniyle hemen her sektörde kullanılır bir hale gelmiştir. Bunu daha açık bir şekilde açıklamak gerekirse en basit tabirle usta – çırak ilişkisidir diyebiliriz.

Her meslekte olduğu gibi teorik bilgi yeterli olmamakta ve pratik bilgiye de sahip olmak gerekir. Ancak yeni mezun olmuş ve klinik alanda ilk adımlarını atan bir psikolog tabi ki de teorik bilgi ile bir yere çok fazla varamayacaktır. Daha önceki yazılarımda belirttiğim, ücretli eğitimler , yüksek lisans , kendisini sürekli olarak geliştirmek gibi konuları yapsa bile bu yeterli olmayacaktır.

SÜPERVİZYON PSİKOLOGLAR İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR ?


Şöyle düşünebilirsiniz aslında ; matematikte 5-4 = 1 ‘ dir değil mi? Bu dünyanın neresine giderseniz gidin aynıdır. Ancak bir de şöyle düşünün psikolojide onlarca eğitim almış olabilirsiniz ya da onlarca kişiyle görüşmüş olabilir ve çok iyi bir teorik bilgiye sahip olabilirsiniz. Ancak her yeni bir danışan yeni bir keşfedilmeyi bekleyen dünya gibidir. Bu durumda da çeşitlilik olarak sınırsız bir noktadadır. İşte bu durumda bu konuda bizden çok daha tecrübeli çok daha bilgili olan meslektaşlarımıza hocalarımıza tıkandığımız kısımlarda başvurmamız gerekir. Bu tıkandığımız noktayı sadece süpervizörümüze sormakla kalmayız aynı zamanda danıştığımız tıkanıklık ile ilgili kendimizi de çalışırız. Yani aslında süpervizyon almak aynı zamanda kendinizi de çalıştığınız anlamına gelmektedir.

PSİKOLOGLARIN KENDİSİNİN TERAPİDEN GEÇMESİNİN ÖNEMİ


Diyelim ki bir danışanınız geldi ve aile içerisinde çok çözemedikleri ciddi sorunlar var ve danışanınız artık buna daha fazla katlanamayacağını söylüyor. Aynı zamanda sizi son çare olarak görüyor. Danışanınız bu konulardan bahsederken ağlamaya başladığını varsayalım ve diyelim ki aynı sorunları zamanında sizde yaşamış ve hala çözememiş olabilirsiniz. Bu durumda kendi anılarınız aklınıza geldi ve ağlamaya başladınız. Danışanınız sizi son çare olarak görmüştü ve sizin ağlamanız belki de. ‘’ Psikoloğum bile benim halime acıyıp ağlıyor. Umutsuz vakayım. ‘’ diyerek hayatına son verebilir. Ya da ‘’ Psikoloğumun kendi sorunları varken bana nasıl yardımcı olabilecek’’. Şeklinde düşünerek size gelmeyi bırakabilir.  İşte tam olarak bu noktalarda kendimizde var olan sorunları da çalışıp kendimizi unutmamalıyız.

SÜPERVİZYON NE KADAR SÜRMELİ ?


Kendi şahsi fikrime dayanarak, hayat boyu sürmesi gerektiğinin inancındayım. Çünkü hiçbir zaman tam anlamıyla her şeyi biliyor olamayız. Mutlaka üzerine yoğunlaştığımız alanlar olduğu gibi yoğunlaşmadığımız alanlarda olacaktır. Bu durumda bizlere herhangi bir konuda rahatsızlık yaşayan bir danışan geldiği zaman her zaman gerekli bilgi ve donanıma sahip olamayabiliriz. Bu durumda da yönlendirme yapmak ve eğer psikolog isterse kendini bu alanda geliştirebilir.


İlk yazımda ( PSİKOLOG OLMAK ) bunların danışanlar için psikolog seçerken rehberlik edecek bir yazı dizisi olacağından bahsetmiştim. Fakat tekrar baktığımda bunları okuyan yeni mezun meslektaşlarım ya da psikoloji öğrencileri de neden bu süreçleri tamamlaması gerektiğini belirten bir seri olmuş.


TORBALI ‘ DA BİR PSİKOLOG ‘ DAN HEPİNİZE İYİ GÜNLER DİLERİM.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNTERNET BAĞIMLILIĞI NEDİR ? ( TORBALI PSİKOLOG )

İNTİHAR PSİKOLOJİSİNİ ANLAMAK