PSİKOLOG OLARAK AKTİF ÇALIŞMA GEÇMİŞİ (TORBALI'DA BİR PSİKOLOG)





Torbalı’da bir Psikologdan herkese Merhaba;


Bu bilinçlendirme yazılarımı bitirdiğimde olabildiğince çok insana yayılması için ciddi bir efor sarf edeceğimi daha önceki yazılarımda belirtememiştim. Çünkü Psikologların bir meslek yasası bulunmamaktadır. Yasa olmadığı için de terapi yapıyoruz diyen birçok yerdeki kişiler belki hemşire belki mühendis belki ev hanımı ya da bir şarkıcı olabiliyor ne yazık ki ve sırf daha çok para kazanabilmek için siz danışanların var olan rahatsızlıkları, sorunları ile ilgili gerçek anlamda alana yönelik bilgiler yerine ‘’ sen aslansın, kaplansın, yaparsın ‘’ temalı cümlelerle uğraşıp aslında var olan durumunuzun büyüyerek devam etmesine neden olurlar.

Bunlar gibi sıralayamayacağım onlarca yüzlerce nedenlerden dolayı elimden geldiğince yapılan yanlışları yazmaya ve yaymaya çalışacağım.

Bugünkü konumuz ‘’PSİKOLOG OLARAK AKTİF ÇALIŞMA GEÇMİŞİ ‘’;

Bildiğiniz gibi önceki 2 yazımız; ‘’PSİKOLOGLARIN ALDIĞI EĞİTİMLER’’ ve PSİKOLOGLARIN MEZUN OLDUĞU OKULLAR’’ idi. Bu yazıya devam ederken önceki yazılarımıza da birazcık değineceğiz. Bu yüzden bu yazıyı okumadan önce diğer 2 yazıyı da okuduğunuzu varsayarak devam edeceğim.



PSİKOLOJİNİN ALT DALLARI


Konumuza başlayalım artık;

Bir psikolog daha öncede belirttiğimiz gibi öncelikle üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olurlar. Esas macera bu mezuniyetten sonra gerçekleşir. Çünkü psikolojinin iş hayatında çok getirisini göremesek bile (maddi anlamda) birçok farklı alanları vardır kendi içinde. Örneğin; Endüstri ve Örgüt Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Spor Psikolojisi, Klinik Psikoloji ve benzeri şekilde liste devam eder. Hatta bu saydığımız alt alanlarda her biri kendi içinde ayrılmaktadır. Örneğin klinik psikoloji de Yetişkin, ergen, çocuk olarak bireysel terapiler, çift ve aile terapileri, Psikolojik testler vb. birçok dallar vardır. Bir ağacın kökü psikoloji ise onlarca yüzlerce dalı da psikolojinin alt alanları ve dalların yaprakları da ayrı bir alt alan olarak devam eder.  Tüm bunları anlatmamın nedeni bir psikoloğa gitmeden önce kendinizin hangi gruba dahil olduğunu anlayın ve bu konuda gerçekten yetkin ve tecrübeli olan bir psikolog seçin. 


PSİKOLOG OLARAK AKTİF ÇALIŞMANIN ÖNEMİ


Anlattıklarımı konu başlığına şu şekilde bağlayacağım. Evet belki bir psikolog belki de 10 yıllık ya da 15 yıllık bir tecrübesi olabilir ve bu da sizi cezbedici bir nokta olabilir psikolog seçiminde. Ancak bu kişi 15 yıllık meslek hayatının 10 senesini kpss ile atanarak devlet memuru olarak psikolojiden alakasız bir alanda geçirmiş olabilir. Bu da 15 yıldır psikolog olsa dahi sizin konunuzla ilişkili belli eğitimleri almamış olabilir. Almış olsa bile bunların uygulamasını, süpervizyonunu yapmamış olabilir. Haliyle öğrenilen bilgilerin uygulanmadığı için unutulmasına ya da pratik olmamasından dolayı yüksek verim sağlayamamasına neden olur. Bu durumda yine bahsettiğimiz psikolog size sorununuzda gerekli profesyonel desteği sağlayamaz.

Şimdi söyleyeceğim tamamen benim fikrim olsa bile eminim hocalarımın birçoğu da bana bu konuda hak verecektir. Bir psikoloğun yetkin olabilmesi için 4 yıllık lisans mezunu olup, gerekli eğitimleri alıp, uzun süreler boyunca süpervizyon alıp, sürekli pratikler ile tecrübe kazanıp, sürekli eğitimler almaya devam edip okuyarak gelişmesi gerekir.

Şu anda okumakta olduğunuz 3. Yazımızla birlikte daha önce de bahsettiğimiz yazıdaki kriterleri sağlayan bir psikolog yaptığı işi gerçekten hakkıyla yapmaya başlamış demektir. Tabi ki 2 konumuz daha var detaylı olarak konuşacağımız ‘’SÜPERVİZYON ‘’ ve ‘’UZMANLIK VE YETKİN OLDUĞU ALANLAR’’. Bu konulara burada üstünkörü dokunduk sadece. Ancak biraz önce de dediğim gibi bu kriterleri sağlayan bir psikoloğa gözünüz kapalı gidebilirsiniz. Size faydalı olabilir ya da olmayabilir ve bunun birçok nedeni de olabilir ancak bir gerçek var ki; böyle bir psikolog etik kurallara bağlı kaldığından dolayı size bir profesyonel olarak asla zarar vermez.


ÖZET OLARAK BİR PSİKOLOĞUN DANIŞANA FAYDALI OLACAĞI NOKTA;


Sizin ihtiyacınıza yönelik eğitimleri, süpervizyonları, pratikleri yapmış olması çok ama çok önemli bir konudur. Karşınızda ki kişi diplomalı bir psikolog olsa bile bu her konuda yetkin ve etkili olacağı anlamına gelmez veya unvanında ‘’ UZMAN’’ kelimesi geçmesi onun psikolojiye dair her alanda uzman olacağı anlamına gelmez. Bu kriter siz danışanlar için psikolog seçimlerinde ve terapilerde ciddi faydalar sağlayacaktır. Ayrıca biraz önce tırnak içerisinde bahsettiğimiz uzman kelimesiyle ilgili konuyu çok daha detaylı konuşacağız bir sonraki yazımızda.


SONA DOĞRU; 

Özellikle bunu her yazımın sonunda belirtmek istiyorum. Mezun olacak olan psikoloji öğrencileri, yeni mezun olmuş olan psikologlar veya bu alanda yıllarını harcamış olan ve sahada çalışan psikolog hocalarım; hepinizi anlıyorum tabi ki bu işi mesleki doyum ve/veya para kazanmak için yapıyorsunuz ancak tüm psikologlar aynı yerde toplanmak yerine neden ilçelere dağılmıyoruz. Örneğin İzmir’de özellikle Alsancak, Karşıyaka olarak psikologlar ikiye ayrılmış durumda ancak herkes bu kadar mesafe gelmekte zorlanıyor olabilir. Merkezi nokta seçerek danışan sayınızın fazla olmasını istediğinizi biliyorum. Ancak; Gaziemir, Menemen, Selçuk, Torbalı, Menderes, Ayrancılar, Ödemiş, Tire, Güzelbahçe ve bunun gibi daha birçok çevre ilçelere evi daha yakınılan psikologlarımız bu bölgelerde de eminim para kazanacaklardır ve size ulaşmak danışanlarınız için çok daha kolay olacaktır. Tabi bu İzmir gibi birçok il içinde geçerlidir.


Torbalı’da bir psikologdan hepinize şimdiden mutlu yıllar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOGLAR İÇİN SÜPERVİZYON’UN ÖNEMİ ( TORBALI ‘ DA BİR PSİKOLOG )

İNTERNET BAĞIMLILIĞI NEDİR ? ( TORBALI PSİKOLOG )

İNTİHAR PSİKOLOJİSİNİ ANLAMAK