PSİKOLOG OLMAK (TORBALI’DA BİR PSİKOLOG)





Bu yazıyı okuyan herkese merhabalar;

Burada yazdığım ve daha sonra yazacağım yazıların hem psikologlara hem de danışanlara fayda sağlayacağını düşünüyorum. Torbalı’da bir psikolog demeyi seçtim çünkü Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde on binlerce belki yüzbinlerce psikolog var ve sırf etik olduğu için merkezi yerlerde olmadığı için ve belki de meslekteki bu açıklarla ilgili insanlara sesini duyuramadığı için bende bulunduğum ilçenin içinden, TORBALI’ dan seslenerek bunları yazıyorum.
Aslında daha açıklayıcı olabilmesi açısından Türkiye’de psikolog olmak başlığı sanırım bu durumu daha iyi açıklar. 30 yaşında bir psikolog olarak beni her anlamda (etik, bilgi, teknikler,terapötik ilişki vb.) yetiştiren hocalarımla aynı dönemde öğrenci olmayı ve bu mesleğe onlarla aynı anda başlamayı isterdim. Bunun onlarca sebebi var ancak en çok istememin nedeni : ETİK DIŞI ÇALIŞMALARIN ÇOK ARTMASI.

İnsanların gün geçtikçe psikologlara olan bakış açısı daha anlamlı bir hal alması gerekirken gittikçe daha da basitleştirilen ve ‘’ Ya ne var ki oturduğu yerde konuşup para kazanıyor’’ gibi cümlelere mahkûm olan bir yöne doğru gidiyor. Tabi ki bu yönde gitmesinin nedenleri sadece Türk toplumunun psikoloğa bakış açısı değil. En büyük etken Türkiye’de ki psikologların mesleklerini doğru bir şekilde yansıtmaması, yanlış uygulamalar yapılması ve bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığındandır. Bu nedenle sadece toplumu suçlamak bence biraz haksızlık gibi geliyor.


Bu nedenle öncelikle ilk yazımı siz danışanlarımızın bilinçlenmesi için olabildiğince basit bir şekilde anlatmak istiyorum.


Birçok yerde bulabileceğiniz bilgilerden başlayalım


PSİKOLOGA GİTMEDEN ÖNCE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER : 

4 Yıllık Psikoloji lisansını tamamlamış olmak

Klinik Yüksek Lisansını tamamlamış olmak

Maalesef ki belli paralı eğitimleri almış olmak

Mutlaka süpervizyon almış ya da alıyor olmak (süpervizyon nedir sonra anlatacağım.)

Tüm bu bilgileri zaten her yerde bulabilirsiniz (Psikoloğa gitmeden önce dikkat edilmesi gerekenler başlıkları altında)

Bu zaten psikolog veya klinik psikolog unvanına sahip olabilmeniz için yapmak zorunda olduğunuz şeylerdir. Ancak bazı gerçeklerin anlatılması gerektiğini düşünüyorum.

Bunları 5 başlık altında toplarsak: 



-PSİKOLOGUN ALDIĞI EĞİTİMLER
-MEZUN OLDUĞU OKUL 
-PSİKOLOG OLARAK AKTİF ÇALIŞMA GEÇMİŞİ
-UZMANLIK VEYA YETKİN OLDUĞU ALANLAR
-SÜPERVİZYON


1) PSİKOLOG’UN ALDIĞI EĞİTİMLER 

Birçok psikoloğun özgeçmişine web sayfalarından bakabilirsiniz ve orada ağırlıklı olarak bir sürü test uygulayabildiği ve bilişsel davranışçı terapi, EMDR, Oyun terapisi , Çözüm Odaklı Terapi , WISC-R , TAT,CAT vs.  şeklinde onlarca yüzlerce eğitim aldığını görürsünüz. Ne yazık ki bunlar danışanları yani sizleri cezbetmek için kullanılan ve çoğunlukla da cezbeden bilgilerdir. 

İşte şu anda işin kritik noktasına geldik. Psikolog seçiminde neye dikkat etmelisiniz? 

Aldığı eğitimi kimden aldığına ve eğitimin süresine.  Örnek vermek gerekirse;

Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimini kimden aldığı ve ne kadar süreli bir eğitim olduğuna dikkat etmelisiniz. Mesela bir psikolog Beck Institute (Bilişsel Davranışçı terapi tekniğini kurucusu olan kişinin kurduğu enstitü) tarafından onaylı bir eğitmenden eğitim almıştır ve uzun süreli bir eğitim olabilir. Kimisi de Beck Institute gibi bir yerden onayı olmayan ancak bir yasa olmadığı için kafasına göre eğitim açan ve 5 saatte, 10 saatte bu eğitimi veriyoruz deyip belgede veriyoruz deyip 5 te 1 fiyatına eğitim alan ve bunu sayfasına yazan meslektaşlarda var. 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTA: 

Psikoloğun aldığı eğitim gerçekten yetkin ve yeterli bir yerden mi alınmış yoksa sırf para kaygısı taşıyan ve sürümden kazanalım, ucuz olsun ve çabucak sertifika versin diyen bir yerden mi alınmış buna bakmalısınız. Eğer bunun tespitini siz yapamazsanız (ki az bir araştırmayla hemen anlaşılabilir) bu konuda bize sorabilirsiniz.

Bu durumda iki farklı psikolog ancak ikiside Bilişsel davranışçı terapiyi almış olsa bile uygulama becerileri ve bu konudaki bilgileri arasında uçurumlar olacaktır. Belki bu konuda yeterli bir yerden eğitim almadığı için size verimli olmayan psikoloğu anlayabilirsiniz ama anlayana kadar hem zamanınız , hem paranız hem de var olan sorununuz açısından zarar görmüş olacaksınız.

Yukarıda bahsettiğimiz 5 başlığın her birini okumanız toplamda 20 dakikanızı bile almayacaktır ancak psikolog seçiminizde hayati değer taşıyacağına inanıyorum. Bir sonraki yazımızda PSİKOLOGLARIN MEZUN OLDUĞU OKULLAR ‘dan bahsedeceğiz. TORBALI’DA BİR PSİKOLOG ’tan hepinize mutlu günler dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOGLAR İÇİN SÜPERVİZYON’UN ÖNEMİ ( TORBALI ‘ DA BİR PSİKOLOG )

İNTERNET BAĞIMLILIĞI NEDİR ? ( TORBALI PSİKOLOG )

İNTİHAR PSİKOLOJİSİNİ ANLAMAK