Psikologların Uzmanlıkları ve/veya Yetkin Oldukları Alanlar ( TORBALI'DA BİR PSİKOLOG)



Torbalı’da bir psikolog dan herkese Merhabalar ;
İlk ana konumuzun sondan bir önceki başlığına geldik.Öncelikle umarım tüm bu yazdıklarım sizler için az da olsa bir kılavuz oluyordur. Direkt olarak bu yazıyı okuyan kişilere şunu belirtmek istiyorum. Bu yazıların siz psikolog seçerken size kılavuz olabilmesi için aşağıda belirttiğim 5 başlığıda okumanız gerekmektedir.Çünkü benim fikrim , hepsinin bir bütün olduğudur.
-PSİKOLOGUN ALDIĞI EĞİTİMLER
-MEZUN OLDUĞU OKUL 
PSİKOLOG OLARAK AKTİF ÇALIŞMA GEÇMİŞİ
PSİKOLOGLARIN UZMANLIKLARI VE/VEYA YETKİN OLDUĞU ALANLAR
-SÜPERVİZYON

Bu başlıkları daha önceki yazılarımızı okuyan okurlarımız biliyordur zaten ancak yeni okuyanlar için özellikle belirtmek istedim.
Aslında psikologların uzmanlık alanları ve yetkinliklerinden diğer başlıklarda bahsetmiştik.Ancak biraz üstü kapalı bahsettik sanırım. Biraz detaylandıralım.

PSİKOLOGLARIN UZMANLIKLARI

Literatürde bahsedilen şekliyle  önce psikolog olmak için üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Daha sonra uzmanlık kazanabilmek için 2 yıl daha seçeceğiniz uzmanlık alanına göre yüksek lisansınızı tamamlamanız gerekmektedir.Durum aslında bu kadar kısa açıklansa da burası Türkiye. O yüzden yine açıklayacağımız birçok şey olacak. 

Aklıma gelen uzmanlıkları şöyle bir sıralayalım ; klinik psikoloji , spor psikolojisi , sosyal psikoloji , gelişim psikolojisi , endüstri psikolojisi , nöropsikoloji vs.
Bu sıralamaya baktığımızda sizlerin bireysel ya da aile terapisi ya da çocuk ve ergenle çalışmalar yapılacağı noktada bunları kapsayan en uygun uzmanlık ”Klinik Psikoloji” dir. Ancak klinik psikoloji yüksek lisansı yerine başka bir alanda yüksek lisansı var ise bu kişi bireysel , aile veya çocuk/ergen terapilerini yapamaz mı ?  Yurtdışını bilemem ama Türkiye’de yapabilir. İşte şimdi yine hiç bir yerde bahsedilmeyen kısımlara geldik.

Şu an yazacaklarımdan dolayı öncelikle hocalarım lütfen üstlerine alınmasın.Bu onların değil eğitim sisteminin sonuçlarıdır.

TÜRKİYE’DE PSİKOLOGLAR’IN UZMANLIK ÜNVANLARI NE İŞE YARAR VE TERAPİ’DE ETKİSİ NEDİR ? 

APA yani Amerikan Psikoloji Birliği‘ne göre Amerika’da psikoterapi yapabilmeniz için 4 yıl lisans + 2 yıl yüksek lisans + 5 yıl Doktora + 1 yıl süpervizyon yaptıktan sonra ancak tek başınıza bu işi yapabiliyorsunuz. Tabi ki işler burada oldukça değişiyor. Öncelikle bununla ilgili herhangi bir yasa olmadığı için 4 yıllık lisansı bitirir bitirmez direkt olarak yer açanlar mı dersiniz, Eğitim vermeye çalışanlar mı dersiniz, Televizyon kanallarına para verip kendisinin röportajlarını yayınlatanlar mı dersiniz.
İçler acısı birçok durum var ama bu kısımdan ziyade konumuza dönelim. Türkiye’de yine maalesef hiç kaliteli bir yüksek lisans eğitimi ne yazık ki yok. Hala psikologların %90 gibi bir oranı yüksek lisanstan mezun olduktan sonra yani uzmanlığını aldıktan sonra bile terapi yapabilme becerisi konusunda %30 ila %50 aralığında seyretmektedir. Buna itiraz edenler eminim olacaktır ancak ne yazık ki gerçekler bunlar. Çünkü 100-200 saatlik süpervizyon veren yüksek lisans programlarından tutunda süpervizyonsuz yüksek lisanslarda var. Kaldı ki bunların da bazıları sahaya değil akademik olarak hazırlıyorlar psikologları. İşin kısacası Yüksek lisanstan mezun olduktan sonra Uzman unvanı ‘da sadece Unvan olmaktan öteye gidemiyor. Bu yüzden terapide ki etkisi de belki  ama sadece belki düz bir psikoloğa göre %10-20 daha faydalı olabilir.
TÜRKİYE’DE BAŞARILI PSİKOLOG OLMAK 
Türkiye’de başarılı ve işini layığıyla yapan bir psikolog olmak için illa ki yüksek lisans ve doktora yapmaktan ziyade , mezun olduktan sonra yüksek lisansta verilen eğitimden çok daha faydalı olan ve ne yazık ki çok pahalı olan kaliteli eğitimler almak gerekir. Bu eğitimler sadece testler, envanterler ve/veya ölçekler değildir.Bence esas önemli olan terapi tekniklerini içeren eğitimlerdir. Örneğin Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi , Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi , Şema Terapi Eğitimi , Emdr Eğitimi ,Psikanalitik terapi vs.
Bu terapi tekniklerinden birini yüksek lisansta aldığını söyleyen arkadaşlar olacaktır ama onlarda biliyor ki Yüksek lisans ta sadece yüzeysel işleniyor.O yüzden ayrıca eğitimi almak Türkiye koşullarında olmazsa olmaz bir noktadadır.
Diğer bir önemli nokta bu eğitimi çok çok vasat kişiler de  veriyor çok kaliteli ve hakkıyla veren kişiler de . Bu nedenle daha önce belirttiğim gibi kişinin aldığı eğitimin süresine lütfen bakın ve hangi kurumdan aldığına bakın. Bilişsel Davranışçı Terapi‘den örnek vermek gerekirse 3 günde bu eğitimi veriyoruz diyenlerde var , 3 sene sürüyor diyenlerde var. 1000 tl ‘ ye bu eğitim var ama aynı zamanda 20.000 tl ‘ye de var. Şundan emin olabilirsiniz ki 1000 tl ‘ye BDT  alınan yer ne yazık ki neredeyse hiçbir şey katmıyor psikologlara. sadece duvara asıp insanları yani sizleri etkileyecek bir katılım belgesi olmaktan ileri gitmiyor.

ÖZETLE ;

Başarılı bir psikolog olmak için lisans + yüksek lisans+ doktora + süpervizyon + özel eğitimler   şeklinde sıralayabiliriz. Ancak tabi ki iyi bir psikolog olmak için yüksek lisans ve doktora şart değil. 4 yıllık lisans mezunu olduktan sonra eğitime 30-40 bin tl den fazla para döken birçok psikolog var ve bu eğitimler yeterli gelmeyip sürekli süpervizyon alıp ve sürekli okuyan araştıran psikologlarda Amerika’da ki tüm kriterleri sağlamış psikologlar kadar yeterlidir.
Bu serinin son yazısı olan  ”SÜPERVİZYON” dan bahsedeceğiz. TORBALI’DA BİR PSİKOLOG ’tan hepinize mutlu günler dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOGLAR İÇİN SÜPERVİZYON’UN ÖNEMİ ( TORBALI ‘ DA BİR PSİKOLOG )

İNTERNET BAĞIMLILIĞI NEDİR ? ( TORBALI PSİKOLOG )

İNTİHAR PSİKOLOJİSİNİ ANLAMAK