PSİKOLOJİ ÖĞRENCİSİ OLMAK ( TORBALI ' DA BİR PSİKOLOG)



Torbalı ' da bir psikologdan herkese merhabalar ; 



    Öncelikle siz danışanların psikolog seçimiyle ilgili paylaştığım yazılara bazen ara vermek istiyorum.Çünkü kurumumuzda bulunan stajyerlerimizin de emek harcayarak hazırladıkları yazıları da burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu yazımızda ''PSİKOLOJİ ÖĞRENCİSİ OLMAK '' tan bahsedeceğiz. Tabi ki bu içerik , Psikoloji bölümünü seçecek olan öğrencilerimize biraz da olsa tercihlerinde yardımcı olacaktır.

    Psikoloji denildiği zaman akla zihinsel sorunları olan insanlara yardım edilmesi gelebilir. Ancak psikolojinin tanımı dışarıdan görüldüğü kadar basit değildir. Psikolojinin kapsamlı olarak tanımının yapılması çok önemlidir ve birçok tanımı da bulunmaktadır. Psikolojinin ayrı bir bilim dalı olarak ortaya çıkışı Wilhelm Wundt tarafından 1879 yılında Almanya’da psikoloji laboratuvarını kurmasıyla gerçekleşmiştir. Wilhelm Wundt laboratuvarında duyguları ve düşünceleri sübjektif bir yöntem olan içebakış yöntemiyle tespit etmeye çalışmıştır. Böylece psikoloji bilimi diğer bilimlerden ayrı bir bilim olarak ortaya çıkmıştır. Psikolojinin tanımını yapacak olursak  “Psikoloji, davranışların ve zihinsel süreçlerin sistematik ve bilimsel olarak incelenmesidir” tanımının uygun olacağını söyleyebiliriz. 
    Psikolojinin tanımını yaparak başlayan psikoloji öğrencisi olma serüvenimiz aslında psikolojinin sadece klinik psikolojiden oluşan bir meslek dalı olmadığını ve birçok alt dalı olan çok kapsamlı bir bilim dalı olduğunu öğrenmemizi sağladı. Yani psikoloji biliminin aslında çok zengin farklı birçok alt alanı vardır. Bu alt dallardan bazılarının uygulama yönü vardır. Bunlar ‘Uygulamalı Alanlar’ olarak nitelendirilir. Uygulama yönü olmayan alanlar ise araştırma düzeyinde kalır. Bunlar da ‘Deneysel Alan’ olarak nitelendirilebilir.

A-TEMEL BİLİM ALT DALLARI (DENEYSEL ALANLAR )


1. Deneysel Psikoloji:Daha çok laboratuvar deney metodunu kullanarak bilişsel süreçler(duyum, algı, öğrenme, hatırlama, unutma, bellek) açıklanmaya çalışılır.  

2. Bilişin Bedenle İlişkisini İnceleyen Alt Dallar:Bu alt dallar psikolojik süreçlerle bedensel yapı (anatomik yapı, sinir sistemi, salgı bezleri vb. ) arasındaki ilişkiyi araştırır.  

3. Gelişim Psikolojisi:İnsanın doğum öncesinden başlayarak ölümüne kadar yaşa bağlı davranış değişikliklerini inceleyen daldır. İnsan hayatını çeşitli dönemlere (doğum öncesi, bebeklik, çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılık) ayırarak her dönemin kendine özgü özelliklerini ortaya koymaya çalışır.

4. Sosyal Psikoloji:Bireyin toplum içindeki davranışlarını inceler. Bireyin topluma, toplumun bireye olan etkilerini araştırır. (Tutumlar, önyargılar, itaat etme, sosyal normlar, liderlik, moda ve reklâm vb.)

5. Kişilik Psikolojisi:İnsan kişiliğini araştıran alt daldır. Kişiliğin ne olduğunu, nasıl ortaya çıktığını ve gelişimini inceler.


B. UYGULAMALI BİLİM ALT DALLARI


1. Klinik Psikolojisi:Psikolojinin, en geniş uzmanlık alanıdır. Davranış bozukluklarınınteşhisi ve tedavisiyle uğraşır. Amacı, insanın her türlü ruhsal sorunlarının çözümüne yardımcı olmaktır.   Psikiyatrist, tıp doktorudur, hastalara ilaç yazabilir ve tıbbi tedavi uygulayabilir. Psikolog, psikoloji alanında eğitim görmüş uzmandır. Psikolog tıp eğitimi almadığı için ilaç yazamaz, tıbbi tedavi uygulayamaz.

2. Endüstri Psikolojisi(örgütsel psikoloji):İş ve çalışma hayatına psikoloji biliminin uygulandığı alt daldır. İş yerinde kişiler arası ilişkileri (işçi işveren, işçi-işçi ilişkileri), personel seçimi, personel eğitimi,  iş doyumu, işçi morali ve iş verimini artırma gibi konularla ilgilenir.

3. Eğitim Psikolojisi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik:Eğitim ve öğretimin gerçekleştirilmesinde, psikolojinin bulgularından yararlanılmasını konu edinir. Amacı eğitim kalitesini arttırmak ve bu noktada bireye yardımcı olmaktır. (Öğretim teknikleri, öğretmen-öğrenci ilişkileri, öğrenme ortamı, öğrenme güçlükleri vb.) Ayrıca özel sorunu olan öğrencilere Psikolojik danışma ve rehberlik servisinde destek sağlanır. 


DİĞER ALT DALLAR


* Adli Psikoloji:Sorgulama yöntemleri, suç tespiti, suç ve suçlu psikolojisi, tanıklığın değerlendirilmesi, ıslah merkezlerinde tedavi, çocuk suçlular gibi konularla ilgilenir.

* Çevresel Psikoloji:Fiziksel çevrenin insan davranışı üzerindeki etkisini inceler. Araştırma konularının başında stres yaratıcı öğelerin (gürültü, hava kirliliği, kalabalık, sıcak ve soğuk) etkileri gelir.

* Din Psikolojisi:Dinsel yaşantı ve örgütlü dinsel davranışları inceler. Dini inancın insanların davranışlarıyla ilişkileri araştırılır.

* Sağlık Psikolojisi:Hastalıkları önleme, sağlığı koruma, tedavi öncesi ve sonrası psikolojik durum gibi konuları inceler.

* Spor Psikolojisi:Spor ortamlarındaki davranışlarla ilgilenir. Sporcuların psikolojileri, sporun topluma etkisi, kültür ve sporun birbirine etkisi ilgilendiği konulardır.
Bir psikoloji öğrencisi olarak lisans eğitimi sürecinde hangi alt alanda çalışmayı istediğimize karar verme aşaması çok önemlidir. Buna karar verme aşamasında okulun psikoloji bölümünün bağlı olduğu ekole göre konulan derslerin tabi ki faydası olacaktır ancak deneyimlemediğimiz içeriğini bilmediğimiz ve keşfetmek, öğrenmek istediğimiz alanlar ile ilgili araştırmalar yapmak, yapılabiliyorsa staj ayarlamak ve hocalarla iletişimde olup merak edilen soruların cevaplanması için uğraşmanın gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bir psikoloji öğrencisinin ne istediğini bulması, keşfetmesi ve daha sonrasında bu alanda kendini geliştirmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Tüm bu yazısı için stajyerimiz Kadriye Toker'e teşekkür ederiz. 

Sonraki yazımızda ''PSİKOLOG VE SÜPERVİZYON '' konusundan bahsedeceğiz. Psikolog ve Süpervizyon yazımız , siz danışanların doğru ve etik bir psikoloğu seçebilmeniz ile ilgili son yazı dizisi olacaktır.Daha sonrasında ise hem sizden gelen sorulara hem de yeni mezun olacak psikologlar için nelere dikkat etmeleri gerektiğine değineceğiz.

Torbalı ' da bir Psikologdan hepinize iyi günler dileriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSİKOLOGLAR İÇİN SÜPERVİZYON’UN ÖNEMİ ( TORBALI ‘ DA BİR PSİKOLOG )

İNTERNET BAĞIMLILIĞI NEDİR ? ( TORBALI PSİKOLOG )

İNTİHAR PSİKOLOJİSİNİ ANLAMAK